Köpüklü Yangın Söndürme Sistemleri
Köpüklü yangın söndürme sistemleri genel olarak yanıcı ve sıvı kimyasalların ya da yakıtların söndürülmesinde kullanılmaktadır. Protein bazlı, sentetik bazlı, alkole dayanıklı ve film oluşturucu köpük çeşitleri; kimyasal özelliklere göre değişkenlik gösterebilmektedir.
Otomatik olarak dizayn edilebildiği gibi manuel olarak da oluşturulabilen köpüklü yangın söndürme sistemleri; yanıcı bölgeye anında müdahale ederek yangının büyümesini engellemektedir. Köpüğün genel olarak yaygın bir şekilde kullanıldığı alanlar;
Köpüklü sprinkler sistemi, Köpüklü yangın dolapları, Tank söndürme sistemi, Köpüklü monitor sistemi, Köpük jeneratörü gibi alanlar olmaktadır.
Etkili bir söndürme etkisi bulunan Köpüklü yangın söndürme sistemleri nin başlıca özellikleri ise şu şekildedir:
- Oksijenle yakıt buharının temas etmesini engeller.
- Yakıt yüzeyinde meydana gelen buharlaşmasının önüne geçer.
- Alevle yakıt yüzeyini birbirinden ayırır.
- Yakıt yüzeyinde ya da çevresinde yer alan metal yüzeylerin soğumasına yardımcı olur.
Köpüğün etkili olduğu yangın türleri ise şunlardır:
- Ham petrol yangınları,
- Gazolin yangınları,
- Jet yakıtı yangınları,
- Benzin yangınları,
- Fuel oil yangınları,
- Nafta yangınları,
- Alkollerde meydana gelen yangınlar,
- Ketonlarda meydana gelen yangınlar,
- Etherlerde meydana gelen yangınlar,
- Esterlerde meydana gelen yangınlar.
FM-200 Gazlı Söndürme Sistemleri
Otomatik yangın söndürme sistemleri içerisinde yer alan FM 200 gazlı söndürme sistemleri; renksiz ve kokusuz gibi özelliklere sahip olması nedeniyle tercih edilmektedir. 25 bar basınç altında tüplere doldurulan FM200; sıvı şekilde muhafaza edilmektedir. Yaygın bir şekilde kullanılan FM-200 gazlı söndürme sistemleri bu kadar sık tercih edilmesinin sebebi; görüntü olarak uygulandığı alana herhangi bir zarar vermemesi ve insan sağlığını tehdit edici bir yanının olmamasıdır. İçerisinde sıvı halde bulunan gaz; püskürtme yoluyla yanıcı alana uygulanır ve FM200 gazı buzullar şeklinde yanıcı yüzeyi kaplayarak bir tabaka oluşturur. Halon gazına benzer bir yapıda olan FM 200 gazı; Halon gazı gibi kimyasal değil, fiziksel bir yangın söndürme sistemidir.
FM200 yangın söndürme sistemleri içerisinde yer alan FM200 gazı; havayla oluşturduğu yaklaşık % 7’lik performansla yangın söndürme konusunda en etkili gazdır. Özellikle diğer söndürücülerin bıraktığı fiziksel hasarı yansıtmaması nedeniyle; günümüzde en çok kullanılan otomatik yangın söndürme sistemlerinin başında gelmektedir. Bu da yine FM 200’ün bir avantajı olmaktadır.
FM200 gazının belli başlı özelliklerini sıralayacak olursak;
- Renksiz bir gazdır.
- Koku verme özelliğine sahiptir.
- İletkenliği yoktur.
- Ozon tabakasına zarar vermemektedir.
- Kimyasal bir gaz olmadığı için; insan sağlığını tehdit edici unsurları bünyesinde barındırmamaktadır.
- Fiziksel bir gaz olan FM200 gazı; uygun şekilde kullanılması durumunda, yanıcı yüzeye diğer söndürücülerin verdiği hasarı da vermemektedir.
- Kısa süre içerisinde ilgili ortamda yayılır.
- Ekonomik bakımdan diğer söndürücülere oranla daha karlıdır.
FM200 yangın söndürme sistemlerinin yaygın olarak kullanıldığı alanlar ise şunlardır;
Bilgisayar Odaları, Telefon Santralleri, İletişim Merkezleri, Müzeler, Sanat Galerileri, Sistem Kontrol Odaları, Jeneratör Bölümleri, Güç Dağıtım Merkezleri, Banka Kasaları, Kütüphaneler, Teyp, Disket ve Disk gibi Depolama Alanları, Aseton Gibi Alev Alabilen Sıvı Depoları…
İnert Argon Gazlı Söndürme Sistemleri
Solunabilen çok geniş bir uygulama alanı olan temiz gazlı söndürme sistemleridir. Halon gazı yerine geliştirilen bu gazlar, çok kısa bir süre içerisinde oksijen konsantrasyonunu insan sağlığı için uygun olmak kaydıyla azaltarak yangını söndürür. Tasarım konsantrasyonları içersinde insan sağlığına herhangi bir zararı yoktur. Doğada normal şartlarda bulunduğundan, küresel ısınmaya ve çevreye etkisi yoktur.
Argon Gazlı Söndürme Sisteminin Avantajları
- Yeniden dolum maliyeti düşüktür.
- Argon gazı iletkenlik özelliği göstermez.
- Ozona zarar vermemektedir.
- Boşalım sonrası kalıntı bırakmaz.
- Boşalma süresi maksimum 60 saniyedir.
Argon Gazlı Söndürme Sistemi Kullanım Alanları
- Elektrik Dağıtım Odaları
- Endüstriyel Yapılar
- Malzeme Depoları
- Arşivler
- Bilgisayar Odaları
- Müzeler
- Telefon Santralleri
CO2 Söndürme Sistemleri
Karbondioksit aşındırıcı olmayan, kokusuz, renksiz bir gazdır. Taburculuk sırasında, beyaz bir sis olarak sunar; Kirlenmez veya temas ettiği materyalleri olumsuz yönde etkilemez. Yangın söndürme ilkesi ikidir: CO2 boğulma veya oksijen seyreltmesi ile etki eder, bölgede bulunan oksijenin konsantrasyonunu azaltır ve gazın hızlı genişlemesinin neden olduğu soğutma oluşur. Karbon dioksit normal olarak işgal edilen alanları korumak için kullanılmamalıdır, çünkü inhalasyon düşük konsantrasyonlarda bile asfiksi yapabilir. Ayrıca, CO2 sisi oluşumu nedeniyle deşarj sırasında görünürlük büyük ölçüde azalır. Bu yangın söndürücü, uygun güvenlik tertibatları monte edildiğinde normal olarak kullanılmayan alanlarda kullanılabilir.
Yangın söndürme sistemini kullandıktan sonra, alan yeterince havalandırılmalıdır; Karbondioksitin havadan daha ağır olduğu için, alçak bölgelerdeki birikir. Yüksek basınçlı sabit tesislerde kullanılan karbondioksit, 21 ° C’de 58.6 bar’a kadar basınçlı kaplarda saklanır. Dağıtım sistemi, 250 bar’da test edilen, maksimum depolama sıcaklıklarının 40 ° C ve 50 ° C olduğu 0.75 kg / l veya 0.67 kg / l’lik bir dolum katsayısı kullanılarak şarj edilen bir dizi 67,5 litrelik kapasiteli silindirden oluşur. , sırasıyla. Hızlı akış vanaları, kontrol kolları, elektro-pnömatik kontroller, manifoldlar, esnek hortumlar, nozullar, manuel kontroller, geciktirme valfleri, sirenler, vb. Dahil bir dizi aksesuar sistemi tamamlar. Silindirler, duvar braketlerine monte edilebilir veya bağımsız bir metal yapıya monte edilebilir. Söndürme maddesi sızıntı testleri tartılarak yapılır. Kullanım alanları aşağıdaki gibidir;
– RES (Rüzgar Enerji Santrali), HES (Hidro Elektrik Santralleri).
– GES (Güneş Enerji Santralleri), JES (Jeotermal Enerji Santralleri).
– Elektrikli ekipmanlar (makineler, transformatörler, vb.).
– Boyama kabinleri, endüstriyel fırınlar vb.
– Elektronik kontrol üniteleri ve bilgi işlem merkezleri.
– Kapalı depolama alanları, toz boruları ve tüneller, vb.
– Kapalı çerçeve iplik makineleri.
– Silolar.
– Arşivler.
– Sıvılı ve gazlı malzemeler.
– Yanıcı sıvı depolama alanları.
– Motor bölmeleri.
Özellikleri ve Avantajları
Ozona zarar vermez. Fiziksel olarak söndürme yapar, Lokal söndürme amaçlı kullanılır İnsan bulunan mahallerde kullanılmaz Yeniden doldurma maliyeti düsük, yaygın olarak bulunabilir, Boşalma süresi 60-120 saniyedir. ( lokal sistemler için 30 saniye) Düsük basınçlı sistemler: Düsük basınçlı karbondioksit sistemleri, yüksek miktarda söndürücüye ihtiyaç duyulan yerlerde toplam hacim koruma uygulamalarında kullanılır. Yüksek basınçlı karbon dioksit sistemleri, hem toplam hacim koruma hem de lokal koruma uygulamalarında kullanılmaktadır. CO2, endüstriyel uygulamalarda en yaygın kullanılan söndürücü gazdır.